Moderne mame

majčinstvo iz naše perspektive

Zašto je važno da majka i beba budu u istoj sobi u porodilištu? – Moderne mame

Постави коментар

Mišljenja majki su obično različita. Nekim mamama je prijalo da beba bude uz njih, a neke su rekle da su im ta dva dana baš značila kako bi  se odmorile i pripremile za ono što sledi kada dođu kući i budu same sa bebom, zajedno sa svim, nazovimo ih, slatkim mukama koje dolaze.

U ovom tekstu navešćemo vam neke činjenice i zanimljivosti o tome zašto je dobro, važno i zdravo da mama i beba budu u istoj sobi od samog rođenja.

Iako ovaj sistem nije zastupljen u svim porodilištima kod nas (dok u drugim državama pretežno jeste) negde ipak imate mogućnost da od prvog dana i samog rođenja budete sa vašom bebom. Trebalo bi da mama i beba budu razdvojene samo ukoliko postoji neki zdravstveni problem (bilo mame ili bebe) što zahteva posebnu negu.

Istraživanja su pokazala da bliskost od samog rođenja ima velike prednosti i za majku i za bebu, zbog same komunikacije, ostvarivanje odnosa i naravno, dojenja.

Ukoliko vaša beba provodi veme sa vama ne postoji opcija da bude nahranjena adaptiranim mlekom i samim tim teže prihvati dojku. Takođe već znamo/znate da se češćim stavljanjem bebe na dojku povećava količina mleka.

 

  • Da li ste znali?

Kad majka čuje bebin plač reaguje fiziološkim povećavanje hormoni (prolaktin i oksitocin) koji stvaraju mleko.

Mazite se sa vašom bebom. Pričajte joj, pevajte, ljuškajte je, približite uz sebe, jer bebe vole da slušaju otkucaje vašeg srca. Ipak je to zvuk koji su slušale 9 meseci. Vaša beba će razumeti to što ste možda uplašeni, uznemireni, neraspoloženi. Mnoge hormonske promene dovode do raznih promena i u samom ponašanju. Ne brinite, vašoj bebi ste najbolja mama na svetu. Potrebno je samo da je pratite, da ostvarujete fizički i psihički kontakt. Ti osećaji nesigurnosti, neraspoloženja će vremenom proći, ukoliko to postane intenzivnije može da bude u pitanju postporođajna depresija u kom slučaju treba da porazgovarate sa stručnim licem. Čak i to nije ništa strašno i obično se lako prevaziđe.

Budite opuštene, jer baš takve ste idealne majke. 

Autor: Katarina Prokić

Izvor: http://www.modernemame.wordpress.com

Постави коментар