Moderne mame

majčinstvo iz naše perspektive

Upoznajte njegovo veličanstvo – Komorač

Поставите коментар

26230698_1533928983328794_9130289456660256588_n

Sigurno ste više puta videli ovu neobičnu biljku  po pijacama i supermarketima i zapitali se kako njome obogatiti jelovnik. Budući da je trenutno sezona, rešili smo da vam je ukratko predstavimo i damo nekoliko ideja kako da uživate u njenim aromama.

Komorač(u narodu poznat i kao morač, slatka mirođija, slatki aniš, janež) dvogodišnja je gajena biljka iz porodice štitarki (kojima pripada i šargarepa), sltatkastog ukusa, hrskave strukture i debelog korena koji podseća na džinovski luk. Najčešće nas asocira na italijansku kuhinju. Potiče iz sredozemlja a pored Italije uzgaja se u Grčkoj, Turskoj, na jugu Francuske, severu Afrike itd. Svi delovi ove biljke, koren, stabljike, lišće i seme, su jestivi.

Što se tiče nutritivnog sastava, 1,2% čine proteini, 0,2 % masti i 7,3% ugljeni hidrati. Sadrži 3,1 g dijetalnih vlakana, kao i još dvanaest važnih elemenata u tragovima i četrnaest aminokiselina u idealnom sastavu.

Od minerala, odličan je izvor kalijuma (414 mg), mangana (0,2 mg, što čini 10% RDA), a od vitamina izvrstan je izvor vitamina C (12 mg, što čini 20% RDA). Takođe sadrži vrlo malo kalorija (oko 31kcal na 100g) i nizak GI što ga čini idealnim prilogom za dijabetičare i osobe koje žele da se reše viška kilograma.

Komorač ima višestruko blagotvorno dejstvo  i može se koristiti u ishrani beba od samog početka dohrane. U narodu je nadaleko poznat čaj od komorača za dojilje koji podstiče laktaciju i umiruje grčeve kod novorođenčadi. Osim toga, komorač reguliše probavu, smanjuje nivo holesterola u krvi, podstiče rad jetre i pankreasa, pomaže izbacivanje vode iz organizma, utiče pozitivno na nervni sistem i doprinosi dobrom raspoloženju (tajna je u prelepom mirisu).

Zvuči super ali kako ga pripremiti?

Za ljubitelje sirovih đakonija, preporučujemo salatu od komorača i pomorandže: jedan komorač iseckati na tanke kriške, oguliti i iseći na kriške meso 2 pomorandže,  dodati dve šake rukole i jedan seckani crveni luk. Začiniti marinadom od maslinovog ulja i senfa.

35898091_10215908002071986_331012257624358912_n

Za naše najmlađe, odličnu kombinciju predstavlja bundeva ili batat + komorač, piletina ili ćuretina uz nekoliko kapljica ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Osim klasičnih kašica, ukoliko se vodite BLW metodom dohrane, komorač možete iseći na trake veličine prsta, kratko obariti i ponuditi bebi da gricka.

36064227_10215908001791979_8547807499766464512_n

Probajte, nećete se pokajati! I naravno, javite utiske i ostavite nam i vaše predloge i recepte s ovom slatkom biljčicom.

autor teksta: Jovana Banović De Boever

izvori: Coolinarka, Stvar ukusa, BBC-Food, WH Foods

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s