Moderne mame

majčinstvo iz naše perspektive

Beba koja se hrani AD mlekom – Moderne mame

Постави коментар

Ako majka iz bilo kog razloga ne doji potrebno je da se baba u prvih godinu dana (obavezno, a i posle ako to želi) hrani adaptiranim (AD) mlekom.

Koje adaptirano mleko je najbolje za moju bebu?

Na vama je da se opredelite i izaberete neko od mnogih koja postoje. Može doći i do situacije da vašoj bebi neko od izabranih ne odgovara i onda morate menjati dok ne pronađete ono pravo koje će beba moći da konzumira, a da nema problema u vidu zatvora ili nešto slično. Dakle, izbor je na vama.

Kako da prepoznam da mojoj bebi ne odgovara neko AD mleko?

Može da se desi da vaša beba previše bljucka mleko koje pije, povraća, ima zatvor, kolike (grčeve) ili jednostavno odbija mleko kao takvo. Mleko možete da menjate na 10-15 dana, jer je otprilike toliko bebi potrebno da se adaptira.

Da li je mojoj bebi potrebna voda?

Da. Vašoj bebi je potrebna voda, jer je AD mleko dosta gušće. Vodu dajete između obroka, nikako pre.

Ako je moja beba na AD mleku kada treba da joj uvedem nemlečnu ishranu?

Sa 6 meseci. Bez obzira što je beba na AD nema potrebe da se uvede ranije, jer je tek sa 6 bebin digestivni sistem spreman za čvrstu hranu.

Pranje i sterilizacija cucli, flašica

Nakon što je vaša beba popila svoje mleko potrebno je da pripremite flašicu za naredno hranjenje. Pre svega mehanički operite cuclu i flašicu tako da ne ostanu ostaci mleka. Posle detaljnog čišćenja isperite pod mlazom vode i pripremite za sterilizaciju.

Cucle i flašice sterilišete prokuvavanjem. Stavite ih u veliki sud i kuvate 20-ak minuta. Do sledeće upotrebe ih držite u tom sudu kako bi se održale sterilnim.

Kako da pripremim bebi mleko?

Za pripremu se koristi sveže prokuvana voda. Na kutiji imate dodatno objašnjenu pripremu u zavisnosti od uzrasta. Nikako ne smanjujte i ne povećavajte!

Kada hranite bebu držite je u naručju i podignite gornji deo tela tako da se beba ne bi nagutala previše vazduha. Uvek proverite temperaturu, bebe vole kada je  mleko mlako. Proverite takođe prohodnost cucle. Mazite se, uživajte i nakon hranjenja podignite bebu kako bi podrignula. Pratite vašu bebu kao i tablicu koja se nalazi na kutiji AD mleku koje ste prethodno izabrale.

 

Autor: Katarina Prokić

Izvor: http://www.modernemame.wordpress.com

Постави коментар